jueves, 2 de diciembre de 2010

LA PLUJA taty R i Nuria L




Què és el programa JClic?
JClic és un programa que està format per un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diverses activitats educatives, com per exemple: trencaclosques, associacions, exercicis de text, paraules creuades ...

Aquestes activitats no s'acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en el que s'han de mostrar.
L'antecessor de JClic és Clic, una aplicació que des de 1992 ha estat utilitzada per educadors i educadores de diversos països com eina de creació d'activitats didàctiques per als seus alumnes.

JClic està desenvolupat en la plataforma Java, és un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.
Les activitats de la zonaClic tenen un o més instal•ladors, que serveixen per a copiar-les al disc dur.

Els passos a seguir per a instal•lar un paquet d'activitats Clic són els següents:

Primer de tot, instal•leu el programa Clic 3.0. Només cal descarregar i executar el fitxer corresponent al vostre idioma.
El pas següent serà descarregar el fitxer (o els fitxers) necessaris per a instal•lar les activitats. En molts casos és un únic fitxer, que duu l'extensió “.exe”, però en els paquets majors és usual que calgui descarregar uns o més fitxers addicionals, amb les extensions “.w02, .w03” etc. És important descarregar tots aquests fitxers en la mateixa carpeta del vostre ordinador. Si no sabeu on emmagatzemar-los, un altre opció és deixar-les en el escriptori.

Quan s'hagin acabat les descàrregues navegueu fins a la carpeta on havíeu guardat els fitxers i feu doble clic en el primer d'ells. S'engegarà el programa d'instal•lació. Responeu afirmativament a totes les preguntes que se us formuli. A l'acabar el procés comproveu que en Inici - Programes - Clic s'hagi creat una nova icona, corresponent al paquet que acabeu d'instal•lar. Ja podeu esborrar els fitxers que s’han utilitzat per a instal•lar el paquet: no és necessitaran més. Si més endavant voleu desinstal•lar algun dels paquets d'activitats, utilitzeu la icona Inicio - Programes - Clic - Desinstal•lar aplicacions Clic.

Dues maneres d'accedir als projectes JClic en les pàgines d'activitats de la zona Clic:

• Visualitzar les activitats en un applet que és un objecte incrustat en una pàgina web que serveix perquè els projectes que es veuen no quedin emmagatzemats en el disc dur: JClic els descàrrega, els utilitza i finalment els esborra.

• Instal•lar les activitats en l'ordinador ja que JClic té un assistent que permet descarregar les activitats i guardar-les en la biblioteca de projectes de l'ordinador. La biblioteca es crea la primera vegada que s'engega JClic, o quan s'intenta fer la primera instal•lació d'un projecte. Per a veure els projectes de la biblioteca serà necessari descarregar i instal•lar JClic.

Característiques de JClic:
El projecte JClic és una evolució del programa Clic 3.0, una eina per a la creació d'aplicacions didàctiques multimèdia amb més de 10 anys d'història. Al llarg d'aquest temps han estat molts els educadors i educadores que ho han utilitzat per a crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals com diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària.

Els objectius d'aquest projecte serien:
• Fer possible l'ús d'aplicacions educatives multimèdia "en línia", directament des d'Internet.
• Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
• Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com Windows, Linux, Solaris o Mac US X.
• Utilitzar un format estàndard i obert per al magatzematge de les dades, amb la finalitat de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
• Ampliar l'àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades.
• Recollir els suggeriments de millores i ampliacions que els usuaris heu anat enviant.
• Fer possible que el programa pugui anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.
• Crear un entorn de creació d'activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d'usuari.

Components: JClic està format per quatre aplicacions.

JClic applet que permet incrustar les activitats d’aquest programa en una pàgina web.

JClic Player, Un programa independent que una vegada instal•lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador (o des de la xarxa) sense que sigui necessari estar connectat a Internet.

JClic autor, Una eina que permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva. Aquesta eina també permet crear i modificar projectes JClic, en un entorn visual molt intuïtiu i immediat. A més a més ofereix la possibilitat de convertir al nou format els paquets fets amb Clic 3.0, i altres prestacions com la publicació de les activitats en una pàgina web o la creació d'instal•ladors de projectes.

JClic reports, un mòdul de recollida de dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes. Aquest mòdul permet gestionar una base de dades en la qual es recopilaran els resultats obtinguts pels alumnes al realitzar les activitats dels projectes. El programa treballa en xarxa i ofereix també la possibilitat de generar informes estadístics dels resultats.

Compatibilitat i noves possibilitats:
El desenvolupament del programa JClic s'ha fet intentant respectar al màxim la compatibilitat amb el programa Clic 3.0, de manera que els paquets d'activitats existents puguin ser automàticament reconeguts per la nova plataforma.

Algunes novetats del JClic pel que fa a Clic 3.0:

• Ús d'entorns gràfics d'usuari amb la possibilitat de personalitzar-lo i que contenen els botons i la resta d'elements gràfics que emmarquen les activitats.
• Ús de gràfics BMP, GIF, JPG i PNG
• Incorporació de recursos multimèdia en format WAV, MP3, AVI, MPEG, QuickTime i Flash 2.0, entre uns altres, així com de GIFs animats i amb transparència.
• Sons d'esdeveniments (fer clic, relacionar, completar, encertar, fallar...) amb la possibilitat de configurar-los per a cada activitat o projecte.
• Generadors de formes ("shapers") que controlen l'aspecte de les caselles de les activitats, d’aquesta manera ja no és necessari que siguin sempre rectangulars.
• Millores visuals: Possibilitat d'escriure codi HTML en les caselles, incrustació de fonts "TrueType", text amb estils, ús de gradients i colors semitransparents ...
• Noves característiques de les activitats, com per exemple: temps màxim, nombre màxim d'intents, ordre de resolució, activitats de memòria amb dos blocs de contingut, etc.

JClic és un projecte de programari lliure que el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya posa a la disposició de la comunitat sota els termes de la Llicència Pública General de GNU. Això permet utilitzar-lo, distribuir-lo i modificar-lo lliurement sempre que es respectin les determinades condicions, entre les quals cal destacar el reconeixement de autoria i la persistència de la llicència GPL en qualsevol obra derivada. El codi font de JClic està disponible en la plataforma de desenvolupament.
Internacionalització:

Tots els textos i missatges de JClic es troben en fitxers externs, amb la finalitat de simplificar la seva traducció a altres idiomes.
Tant els textos del programa com els de les activitats es troben en format “Unicode”. Això permet utilitzar-lo amb alfabets i sistemes d'escriptura no occidentals. El programa suporta també la representació i escriptura bidireccional (dreta-esquerra o esquerra-dreta) quan l'idioma utilitzat així ho requereixi. El projecte de desenvolupament està obert a la participació de totes les persones que vulguin elaborar traduccions del programa a altres idiomes.

Descàrrega i instal•lació de JClic:
JClic és una aplicació Java que es distribueix mitjançant la tecnologia WebStart. La primera vegada que facis clic en els enllaços d'aquesta pàgina es descarregaran els programes, que quedaran instal•lats en l'ordinador. A partir d'aquí podràs engegar les aplicacions tantes vegades com desitgis, ja sigui des de la finestra de control de Java WebStart o mitjançant les icones que es creen en l'escriptori i en el menú inici. La connexió a Internet només és necessària la primera vegada.
Per a engegar els programes cal fer clic en les icones d'aquesta pàgina. Si no arrenquen automàticament pot ser que sigui necessari actualitzar el sistema Java de l'ordinador.

Projecte de desenvolupament de JClic:
JClic és programari lliure, i es distribueix sota els termes de la Llicència Pública General de GNU (GPL).

El projecte de desenvolupament deJClic es troba allotjat en el portal LaFarga.org, del Departament d'Universitats, Investigació i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya. El projecte està obert a totes les persones que vulguin participar en ell. Es necessitaran voluntaris/as que vulguin col•laborar en la traducció de JClic a altres idiomes, en l'elaboració de documents, manuals i guies, en la creació d'entorns visuals d'usuari, en el disseny d'elements gràfics (botons, icones...), en el desenvolupament de nous mòduls de JClic (nous tipus d'activitats, generadors de contingut, sistemes d'informes...), en el seguiment d'errors i manteniment del codi font, o en la creació de grups locals de difusió i suport al projecte.

Quin és la llicència d'ús de JClic?
JClic és un projecte de programari lliure que el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya posa a la disposició de la comunitat sota els termes de la Llicència Pública General de GNU. Això permet utilitzar-lo, distribuir-lo i modificar-lo lliurement sempre que es respectin determinades condicions, entre les quals cal destacar el reconeixement de autoria i la persistència de la llicència GPL en qualsevol obra derivada. El codi font de JClic es troba disponible en el portal de desenvolupament.

Llicencies Creative Commons:
El projecte Creative Commons promou la difusió de tot tipus de creacions (escrits, música, audiovisuals, interactius, materials educatius ...) sota un conjunt de models de llicències que permetin l'ús, la reproducció i la transmissió garantint uns determinats drets als autors (reconeixement d'autoria, integritat de l'obra...)

En contraposició a l'expressió "Tots els drets reservats" del copyright tradicional, Creative Commons proposa utilitzar "Alguns drets reservats" (some rights reserved), per a indicar que una determinada obra es pot redistribuir lliurement sempre que es compleixin determinades condicions.

Per a atorgar a la vostra creació una llicencia Creative Commons hauríeu de decidir tres coses:

1. Si desitgeu que en qualsevol còpia de l'obra constin els vostres noms com autors/as de la mateixa. (reconeixement d'autoria)
2. Si permeteu o no que es pugui fer un ús comercial de la vostra obra.
3. Si permeteu que altres persones puguin adaptar o modificar l'obra.

Les llicències es poden acabar d'afinar i retocar amb altres clàusules i disposicions. Per exemple, hi ha un model de llicència CC que permet la lliure redistribució únicament en els països en vies de desenvolupament, reservant-se un ús comercial per a la resta del món.

Un equip de la Universitat de Barcelona ha adaptat recentment les llicencies Creative Commons a la legislació espanyola, i ha realitzat traduccions al català i a l'espanyol.

Les llicències CC en la zona Clic:
La nostra proposta és que els materials de la biblioteca d'activitats de la zonaClic es distribueixin amb una llicencia Creative Commons del tipus “Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual”. Això significa que sempre haurà de reconèixer-se l'autoria de les activitats, que està permès fer adaptacions i traduccions de les mateixes, que no es permet la seva comercialització i que qualsevol obra derivada (adaptacions o traduccions) solament podrà ser distribuïda amb una llicència d'ús idèntica a la de l'obra original.

Modalitats:
La comunicació entre JClic reports i els seus clients (JClic applet, JClic player, navegador web, etc.) es pot establir de dues maneres:

• Per connexió directa (modalitat estàndard)
En aquesta modalitat JClic reports obre una finestra en el servidor en la qual es mostra informació del que va fent, i ofereix uns botons per a parar-lo, engegar-lo i consultar els resultats des d'un navegador.

• Mitjançant un servidor d'aplicacions Java (modalitat avançada)
Aquesta modalitat no requereix cap entorn gràfic. JClic reports actua com un conjunt de serveis integrats en un servidor d'aplicacions J2EE

Configuració del sistema:
Per a configurar el sistema d'informes de JClic cal seguir quatre passos, que afecten als quatre elements que apareixen numerats en l'esquema:
• Crear una base de dades.
• Configurar el connector.
• Configurar el servidor d'informes JClic reports.
• Configurar els clients JClic perquè facin ús del servidor d'informes.

Clic 3.0 està disponible en set idiomes:
català, espanyol, basc, gallec, anglès, francès i alemany.


Referències:
http://clic.xtec.cat/es/jclic/index.htm

miércoles, 1 de diciembre de 2010

Resum de l'article: les TIC són sols una eina?

Les TIC són sols una eina?

L'expressió "les TIC són una eina més" o "les TIC són sols una eina" és força freqüent en els debats i documents educatius.

Si busquem al diccionari la definició del terme "Eina" trobarem: Instrument manual, com el martell, la serra, la llima, el càvec,  usat per a facilitar operacions mecàniques. Peça que en una màquina actua directament sobre el material que es vol modificar. És a dir el camp semàntic d'eina, està estretament associat al treball manual.

L’objectiu principal de les TIC és fer la feina, realitzar les mateixes tasques però amb el menys temps possible, dit amb altres paraules, les TIC ens ajuden a guanyar temps i a fer-ho amb menys esforç. La finalitat d’aquests recursos és realitzar la seva tasca amb precisió i sense gaire esforç.

L’ objectiu de les Tic és aconseguir que els alumnes facin la seva tasca en menys temps per tal de tenir més temps per poder imaginar, crear i inventar, és a dir, per fomentar la creativitat de l’alumne. A més a més és interessant utilitzar aquest recurs per fer raonar als infants a través d’activitats a realitzar i no utilitzar la metodologia tradicional de memorització.

Segons Seymour Papert, les TIC ens aporten instruments de treball intel•lectual i de construcció compartida de coneixement, és a dir podem realitzar qualsevol tasca i a més a més ens permet aprendre a treballar en grup. D’altre banda, també permeten aprendre els diferents recursos i eines que tenim a l’abast a la xarxa, a Internet. Les TIC ens ofereixen ampli camp d'experimentació sensorial i d'aprenentatge.
Gràcies a les TIC també podem trobar diferents tipus de eines dirigides a l’àmbit del lleure, com per exemple, joguines electròniques,

Finalment, en el context educatiu, les TIC han de ser, a més del que hem dit, un motor d'innovació i de Renovació Pedagògica.

En el cas que us interessés llegir el document, us deixo l'enllaç a continuació: