jueves, 14 de octubre de 2010

Programari lliure: idees i conceptes.

El programari i el codi font:

Els programes d'ordinadors són seqüències d'instruccions que el processador va llegint, interpretant i executant, una darrera l'altre.
Els tipus d'instruccions són molt simples. Per fer una acció complicada, cal executar moltes instruccions bàsiques.

La feina dels programadors consisteix a escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà, tot aixó mitjançant llenguatges de programació.

el codi font d'una aplicació està format per la relació complexa d'expressions complexes.

El codi executable és el resultat de convertir el codi font en sèries d'instruccions bàsiques mitjançant la compilació. D'aquesta manera el processador és capaç d'entendre les instruccions.

El programari convencional:

el programari convencional o privatiu limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, fer-hi modificacions, traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents.
El model de negoci de la indústria del programari consisteix en cedir el codi executable i impedir l'accés al codi font

Classificació del programari convencional:

Programari gratuït: Programes que es poden fer servir lliurement i sense pagar.

Programari de prova: Programes que és poden provar però que demanen un pagament si se'n vol fer un ús complert i continuat.

Programari comercial: Programes que requereixen un pagament previ per fer-ne ús.

El programari de codi obert: aquest ofereix la possibilitat d'accedir al seu codi font, garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recopilar-lo i difondre'n la versió resultant.

El programari lliure és defineix com aquell que garanteix aquests aspectes:

- llibertat d'ús
- llibertat per estudiar-lo i adaptar-lo.
- llibertat per redistribuir-lo.
- llibertat per introduir-hi millores i fer-les publiques.

Exemples de programari lliure:
  • Imatge: Gimp
  • Navegador: Firefox
  • Música: Audacity
  • Programes educatius: Jclic
  • Programa ofimàtic: OpenOffice
La majoria del programaris lliures són desenvolupats per col·lectius de programadors que és dediquen voluntàriament a dissenyar aplicacions informàtiques.

Què és el sistema operatiu?

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d’un ordinador. Les seves funcions, entre d’altres, consisteixen a gestionar les transferències d’informació internes, procurar la comunicació de l’ordinador amb els operadors, controlar l’execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos, carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l’espai de memòria i dels diferents perifèrics.
  • El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal . Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l’operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n’hagin d’ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d’aquestes aplicacions. 
Per entendre millor tota aquesta informació, us proposo dos vídeos:








    Referències:

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario