viernes, 7 de enero de 2011

Què és un RSS



RSS és una família de formats de canals web XML utilitzat per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcasts, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i utilitzar-la en altres llocs web o programes. El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder ajuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai. Un programa que usa RSS s'anomena agregador, i n'hi ha de molts tipus. Incrustats a navegadors web, widgets per l'escriptori, en programes de correu electrònic, en pàgines web dedicades i en programes dedicats.

L'acrònim RSS es refereix als següents formats: Really Simple Syndication (RSS 2.0), RDF Site Summary (RSS 0.9 i 1.0), o Rich Site Summary (RSS 0.91).
Tot i que els formats RSS existeixen des del Març de 1999, la icona RSS  no es va usar àmpliament fins el 2005-2006.


RSS, feed o sindicació: la sindicació a través del RSS és la nova forma d'accedir a la informació. Consisteix en què una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, aquestes fonts enviïn avisos d'actualització a l'usuari.
Per aconseguir això, cada bloc té un enllaç de sindicació que ha de ser afegit a un programa o pagina web anomenat agregador d'RSS.


Per a més informació, podeu consultar aquest vídeo:
RSS in Plain English - 54 Translation(s) | dotSUB

Referències:
 La imatge ha estat estreta de la pàgina web de Flickr.
http://www.flickr.com/search/?q=rss

Bibliografia: 
Balagué, F., & Felipe Zayas. (2007). Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Barcelona: Ed. UOC.




Google Reader és una eina senzilla que permet guardar totes les novetats de les teves webs i blocs favorits a una mateixa pàgina perquè no perdis temps navegant per la xarxa. En realitat no és més que un magatzem on es van guardant totes les novetats de les pàgines que tu seleccions o de les recerques que hagis definit. Per poder realitzar aquesta tasca, és necessari que les pagines webs que t’interessin tinguin un RSS, és a dir, un sistema d'alertes que sol estar assenyalat per una icona ataronjada. Una vegada creat, el Google Reader recopilarà automàticament tots els continguts que es vagin publicant. A més, podràs optar per crear una web pública perquè tot el món pugui tenir accés a la teva informació.

És molt senzill d’activar; seguint aquests passos activarem el Google Reader:

1.- Obre un compte Google. Entre altres serveis obtindràs un compte de correu gratuït en el Gmail.
2.-Una vegada registrat, prem Reader en el cantó superior esquerra i ja estaràs en l'administrador del agregador.
3.-Ara has d'indicar-li de quines pàgines vols que obtingui les novetats. Per a això entra en les teves webs, blocs, editorials de revistes electròniques o qualsevol pagina que t’interessi. Assegura't que té les sigles RSS o la icona taronja. Prem en la icona i copia l'adreça URL que aparegui.
4.-Prem el botó “afegir subscripció” del Reader i trava en l'adreça URL. Una vegada que s'ha carregat, comença a recopilar articles en el teu Reader. Afegeix tantes URL com vulguis i acudeix a ell per a veure en un sol lloc les notícies de totes aquestes webs en les quals abans havien d'entrar per a anar-les revisant.
5.- També pots agrupar temàticament les teves notícies en carpetes. Per aconseguir-ho només has de seleccionar la URL que hagis afegit i crear una carpeta nova prement en el botó “Configuració del Feed”, prémer en “Carpeta nova” i assignar-li un nom.

Per tal d'aclarir tota aquesta informació, us penjo un tutorial que ens explica pas a pas com utilitzar el Google Reader.


Referències:

No hay comentarios:

Publicar un comentario