miércoles, 12 de enero de 2011

Viquipèdia

 Què és la vikipèdia?
 
La Viquipèdia (wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki
Tothom hi pot contribuir. Només cal escollir un tema, i escriure'n un article. Es pot fer clic a l'enllaç "modifica" situat en una de les pestanyes de la part superior de cada pàgina per editar-la. Es pot obtenir més informació, a la pàgina d'instruccions d'edició. Els articles no tenen per què ésser llargs, es poden iniciar com petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions.
S'aborden els mecanismes de Viquipèdia a Viquipèdia:Política i normes (i mireu particularment la pàgina Anomenar pàgines), i mireu les preguntes més freqüents per a obtenir respostes a les preguntes més freqüents.


Algunes preguntes sobre la vikipèdia que ens permeten entendre millor què és i per a què serveix.

1. Són iguals els articles en tots els idiomes?

A la Viquipèdia els articles s'assemblen força, però en un idioma hi pot haver més informació que en un altre. Això depèn d'on hagi passat el que busquem o d'on estigui. Per exemple si  busquem informació sobre el concepte de patata  trobarem més informació en castellà que en català. Per tant si mai busquem una informació i trobem que es poca i en volem saber més sempre podem mirar-la en altres idiomes i així ampliar la informació que havíem trobat abans.

2.Diferències entre els Wikispaces i la Viquipèdia.

Al Wikispaces i a la Viquipèdia són els mateixos usuaris els que poden crear entrades, editar-les i modificar-les encara que no estiguin registrats. Tot i això en els Wikispaces depèn de la privacitat que li hagi donat l'usuari que l'ha creat. A més a més  els dos espais tenen l'apartat discussió on els usuaris es poden trobar abans de publicar, per veure si tothom hi està d'acord.
La Viquipèdia  té més opcions i possibilitats a la part esquerra de la pantalla. Hi ha una part que s'anomena comunitat en la que es parla de les coses que ha de tenir la Viquipèdia i això en els wikis no hi es, es a dir que  s'ha de crear.

3. Com s'edita i qui ho edita.

A dalt de la Viquipèdia hi ha una opció que és editar i tothom qui vulgui editar alguna cosa ho ha de fer allà. Els que s'encarreguen d'editar són els usuaris que estan interessats en un tema determinat i consideren que tenen informació important sobre un tema.

4. Quin control hi ha sobre el que s'edita? Com sabem que no diu cap barbaritat?

Hi ha uns bibliotecaris encarregats de les entrades de la vikipèdia que bloquegen les entrades. Aquests bibliotecaris són unes persones que amb el temps han adquirit aquesta categoria per editar moltes entrades.

5. Per què s'assemblen tant tots els articles de la Viquipèdia? Quin patró comú tenen, com es diu i on està?
 
Tots els articles de la Viquipèdia s'assemblen molt perquè tots segueixen un mateix estil, que el podem trobar en el llibre d’estils de la vikipèdia que és on ens explica el procediment que hem de seguir per editar un article. Comencen amb una petita introducció i després tenen una taula de continguts. A més per poder editar les entrades,  hem de consultar ajuda on tenim una taula de continguts on s'expressen els dubtes més habituals. 

Aquí teniu un enllaç del llibre d'estil:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil

6. Fiabilitat de la Viquipèdia.

La Viquipèdia és fiable en certa mesura. El que això vol dir és que abans d'agafar qualsevol tipus d'informació el que hem de fer és mirar la font o les referències  d'on s'ha tret el que ens interessa d'un article determinat i depenent de la font utilitzar-ho per als nostres treballs o no. Per tant si mai hem de fer una aportació a la Viquipèdia hem de fer un esforç per documentar les coses i sempre que sigui possible s'ha de fer amb fonts qualificades. 

7. Neutralitat dels coneixements de la Viquipèdia.

A l'hora de posar qualsevol informació a la Viquipèdia s'ha de ser objectiu i no donar mai les nostres opinions, ja que els articles que hi han el que volen és mostrar una informació objectiva evitant les opinions dels usuaris.

No hay comentarios:

Publicar un comentario