miércoles, 12 de enero de 2011

Picasa i Flickr

Picasa

És un programa molt útil per a classificar i compartir fotografies, vídeos i altres continguts multimèdia del nostre ordinador.

Un dels avantatges de Picasa és que resulta gratuït per a ús personal i és molt fàcil d'obtenir, directament des de la web de Google, en la secció de “Downloads”. 

Una vegada s'ha instal·lat Picasa i l’engeguem, el programa fa una recerca de totes les imatges localitzades en el nostre disc dur, per a classificar-les per a data i la seva carpeta. Per a això crea una sèrie de àlbums visuals, amb les miniatures de les fotos o vídeos, que ens serveixen per a accedir als arxius d'una manera ordenada. A més d'aquests àlbums inicials, es poden crear etiquetes per a crear nous grups ràpidament amb els criteris que desitgem. A més, Picasa també ens permet assignar estrelles a cada foto, per a valorar-les pel seu interès, de manera que puguem també disposar d'un accés ràpid a les fotos que més ens poden agradar.

Picasa és un programa molt recomanable. Ofereix totes les utilitats necessàries per a classificar i ordenar les fotografies, a part d'algunes funcions addicionals per a retocar-les.
 El programa disposa d'una interfície molt agradable i resulta senzill d'utilitzar.

Algunes de les característiques de Picasa Web Àlbums són:
  •  Capacitat per a crear àlbums
  • Realitzar identificacions de persones en les fotos i organitzar sobre la base de persones que apareixen en les fotos
  • GEO posicionar les fotos i veure-les sobre Google Maps
  • Compartir les fotos amb altres usuaris de Google
  • Pots emmagatzemar fins a 1Gb de fotos.
  •  En el model de pagament pots emmagatzemar 20Gb, 80Gb, 200Gb, 400Gb o 1Tb
  • Es completa amb una aplicació d'escriptori que ens permet editar, organitzar i pujar les fotos a Picasa Web Àlbums.

Pots accedir a Picasa Web Àlbums des de:

Per a més informació podem consultar aquestes webs:


Si volem descarregar el programa, ho podem fer a través d’aquesta web:

Referències:

Flickr

Flickr és un servei web que ens permet de forma bàsica emmagatzemar i compartir les nostres fotos. Flickr va ser creat l’any 2004 per l'empresa Ludicorp, la qual va ser comprada l’any 2005 per Yahoo!, sent aquest l'actual propietari.

Encara que Flickr estava pensat per a emmagatzemar fotos, recentment ha obert el servei per a poder pujar vídeos.

Flickr és un servei gratuït, si bé existeix la possibilitat de fer-te amb un compte PRO per un mòdic preu. El tenir un compte PRO proporciona una sèrie d'avantatges entre els quals es troba la capacitat de pujar més fotos al mes, poder crear més àlbums o col·leccions.

Dintre de les característiques de Flickr podem enumerar les següents:

  •  Permet crear àlbums per a organitzar les fotos.
  • Permet crear col·leccions, per a organitzar els nostres àlbums.
  • Podem comentar les fotos que hi ha publicades.
  • Ens dóna la possibilitat de GEO posicionar la foto en un mapa del món. O llegir la informació de geo posicionament que dugui la foto per a poder situar-la en el mapa.
  • Es poden crear presentacions amb les fotos.
  • Podem llegir la informació de la pàgina en format RSS. Permetent-nos sindicar-nos a ella i poder-la llegir de forma desconnectada.
Podem gaudir de Flickr en:
o veure les fotos a:

Referències:

YOUTUBE


YouTube és un lloc web que permet als usuaris de carregar, mirar i compartir vídeos. Va ser fundat el febrer del 2005 per tres antics empleats de PayPal: Chad Hurley, Steve Chen, Jawed Karim. YouTube utilitza un format Adobe Flash per a oferir el seu contingut. És popular, de la mateixa manera que ho és Google Video, gràcies a la possibilitat d'allotjar els vídeos de qualsevol persona. YouTube té una varietat de clips de films i programes de televisió, vídeos musicals i vídeos casolans (encara que la regla de YouTube prohibeix carregar vídeos amb copyright, aquest material s'hi troba en abundància). Els enllaços a vídeos de YouTube poden ser també allotjats en blogs i llocs web personals utilitzant APIs.

Referències:

Imatge extreta de:

Preguntes freqüents, Usos educatius dels blocs.

Preguntes més freqüents

Viquipèdia

 Què és la vikipèdia?
 
La Viquipèdia (wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki
Tothom hi pot contribuir. Només cal escollir un tema, i escriure'n un article. Es pot fer clic a l'enllaç "modifica" situat en una de les pestanyes de la part superior de cada pàgina per editar-la. Es pot obtenir més informació, a la pàgina d'instruccions d'edició. Els articles no tenen per què ésser llargs, es poden iniciar com petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions.
S'aborden els mecanismes de Viquipèdia a Viquipèdia:Política i normes (i mireu particularment la pàgina Anomenar pàgines), i mireu les preguntes més freqüents per a obtenir respostes a les preguntes més freqüents.


Algunes preguntes sobre la vikipèdia que ens permeten entendre millor què és i per a què serveix.

1. Són iguals els articles en tots els idiomes?

A la Viquipèdia els articles s'assemblen força, però en un idioma hi pot haver més informació que en un altre. Això depèn d'on hagi passat el que busquem o d'on estigui. Per exemple si  busquem informació sobre el concepte de patata  trobarem més informació en castellà que en català. Per tant si mai busquem una informació i trobem que es poca i en volem saber més sempre podem mirar-la en altres idiomes i així ampliar la informació que havíem trobat abans.

2.Diferències entre els Wikispaces i la Viquipèdia.

Al Wikispaces i a la Viquipèdia són els mateixos usuaris els que poden crear entrades, editar-les i modificar-les encara que no estiguin registrats. Tot i això en els Wikispaces depèn de la privacitat que li hagi donat l'usuari que l'ha creat. A més a més  els dos espais tenen l'apartat discussió on els usuaris es poden trobar abans de publicar, per veure si tothom hi està d'acord.
La Viquipèdia  té més opcions i possibilitats a la part esquerra de la pantalla. Hi ha una part que s'anomena comunitat en la que es parla de les coses que ha de tenir la Viquipèdia i això en els wikis no hi es, es a dir que  s'ha de crear.

3. Com s'edita i qui ho edita.

A dalt de la Viquipèdia hi ha una opció que és editar i tothom qui vulgui editar alguna cosa ho ha de fer allà. Els que s'encarreguen d'editar són els usuaris que estan interessats en un tema determinat i consideren que tenen informació important sobre un tema.

4. Quin control hi ha sobre el que s'edita? Com sabem que no diu cap barbaritat?

Hi ha uns bibliotecaris encarregats de les entrades de la vikipèdia que bloquegen les entrades. Aquests bibliotecaris són unes persones que amb el temps han adquirit aquesta categoria per editar moltes entrades.

5. Per què s'assemblen tant tots els articles de la Viquipèdia? Quin patró comú tenen, com es diu i on està?
 
Tots els articles de la Viquipèdia s'assemblen molt perquè tots segueixen un mateix estil, que el podem trobar en el llibre d’estils de la vikipèdia que és on ens explica el procediment que hem de seguir per editar un article. Comencen amb una petita introducció i després tenen una taula de continguts. A més per poder editar les entrades,  hem de consultar ajuda on tenim una taula de continguts on s'expressen els dubtes més habituals. 

Aquí teniu un enllaç del llibre d'estil:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil

6. Fiabilitat de la Viquipèdia.

La Viquipèdia és fiable en certa mesura. El que això vol dir és que abans d'agafar qualsevol tipus d'informació el que hem de fer és mirar la font o les referències  d'on s'ha tret el que ens interessa d'un article determinat i depenent de la font utilitzar-ho per als nostres treballs o no. Per tant si mai hem de fer una aportació a la Viquipèdia hem de fer un esforç per documentar les coses i sempre que sigui possible s'ha de fer amb fonts qualificades. 

7. Neutralitat dels coneixements de la Viquipèdia.

A l'hora de posar qualsevol informació a la Viquipèdia s'ha de ser objectiu i no donar mai les nostres opinions, ja que els articles que hi han el que volen és mostrar una informació objectiva evitant les opinions dels usuaris.

martes, 11 de enero de 2011

Pissarra digital i pissarra digital interactiva


QUÈ ÉS UNA PISSARRA DIGITAL INTERACTIVA (PDI)?
Una pissarra digital interactiva és un sistema tecnològic integrat per un ordinador i un videoprojector, com les pissarres digitals,  però, a més també està integrat per un dispositiu de control que permet interactuar directament sobre la superfície de projecció. Aporta la interactivitat i la disponibilitat d’infinits recursos de les TIC amb els avantatges de la pissarra tradicional (anotacions directes i immediates: paraules, frases, dibuixos, esquemes...). També es poden manipular elements gràfics i multimèdia (moure, amagar elements, modificar...). A més, facilita l’explicació de conceptes i la realització d’exercicis, de manera que les classes resulten més dinàmiques i motivadores al sortir tant els alumnes com el professor a interactuar amb aquesta pissarra.

OBJECTIUS

A nivell del professorat: 

- Integrar l’ús de les TIC a les activitats de l’aula.
- Fomentar  l'interès dels professors a utilitzar noves estratègies.
- Centrar-se  més en el comportament dels alumnes i  en els seus dubtes.
- Fomentar  la motivació del professor
- Preparar classes més atractives i documentades
- Compartir i comentar tot tipus de materials i treballs realitzats
- Progressar en la  renovació dels processos d'ensenyança i aprenentatge
- Atendre adequadament la diversitat de l'alumnat

A nivell de l'alumnat:

- Fomentar la motivació i l'aprenentatge de l’alumne.
- Facilitar la comprensió,  amb la utilització de vídeos, simulacions i imatges amb les que
  és possible interaccionar.
- Facilitar als alumnes la integració dels conceptes i fomentar una participació activa.
- Afavorir el pensament crític dels alumnes
- Facilitar l'èxit d'aprenentatges més significatius
- Fer que l’alumne sigui el protagonista dels seus propis  aprenentatges.


Diferencies entre pissara digital i pissara digital interactiva:

La pissarra digital, pissarra digital interactiva, o PDI és un sistema tecnològic que es troba compost per un ordinador multimèdia, generalment connectat a Internet, i un videoprojector que projecta ampliat sobre una pantalla allò que es veu al monitor de l'ordinador.
Cal distinguir però entre una "pissarra digital" i una "pissarra digital interactiva", ja que hi trobem una diferència essencial i es que mentre que a la pissara digital es pot interactuar sobre les imatges projectades mitjançant els perifèrics de l'ordinador (ratolí, teclat,...), en les pissares digitals es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.


Referències: